Doma zagotovo najdete vsaj 10 stvari, ki jih lahko vržete v smeti že danes!

Trash.png.png

Doma zagotovo najdete vsaj 9 stvari, ki jih lahko vržete v smeti že danes!

Se doma kdaj ozrete po stanovanju in se vprašate, če boste še potrebovali kakšno stvar, ki jo opazite? Če se vam to pogosto dogaja pomeni, da so se v vašem stanovanju začele kopičiti stvari, ki so zagotovo za v smeti. Kopičenje takšnih predmetov prinaša slabo voljo, slabo počutje in s tem zmanjša kvaliteto bivanja v vašem prijetnem brlogu. Čeprav se vam danes, ko boste prebrali ta članek morda ne bo dalo odnesti v smeti kakšen takšen predmet, pa vam vseeno predlagam, da predolgo ne odlašate. Kaj hitro se takšni predmeti začnejo kopičiti in vam zasedajo prostor za druge uporabnejše predmete. Poglejmo, česar vse se lahko rešite že danes.

1. Embalaža porabljenih izdelkov

Najprej poglejte v kopalnico in preverite koliko embalaž mila za tuširanje, ali zobne paste imate odprtih. Če posodice vsebujejo še popolnoma majhno količino vsebine, se potrudite in jo izpraznite do konca, nato embalažo zavrzite (seveda v zabojnik za embalažo). Tudi v kuhinji lahko kaj hitro najdete plastične posodice ali steklene kozarce, v katerih so pakirana živila in jih »za vsak primer« raje shranite, ker morda pa jih boste kdaj še potrebovali. Kolikokrat pa ste jih res še kdaj potrebovali? Vstran z njimi!

2. Stare revije

Hranite kupe in kupe starih revij, oglasnih letakov trgovin? Verjetnost, da boste še kdaj prebrali katero izmed teh starih revij je izjemno majhna, že skoraj enaka nič. Razen, če ste se odločili, da boste zbirali star papir in ga ob priložnosti ponudili otrokom, ko imajo akcijo zbiranja starega papirja, v nasprotnem primeru zavrzite te stare, zastarele revije z neuporabnimi informacijami.

stack-old-magazines-1600x715

3. Računi iz trgovin

Poglejte v predale mize ali še bolje v svoje torbice in denarnice. Skoraj zagotovo boste našli vsaj en račun, ki ga ne potrebujete. Zraven računov, ki jih morate hraniti zaradi kakšnih garancijskih rokov, boste med njimi ali v svoji denarnici našli račune iz nakupa prehrane ali račun, ko ste šli na malico ali na kavo s prijatelji. Vseh teh računov vam ni potrebno hraniti, zato se jih rešite po hitrem postopku. Računi naj romajo v zabojnik za papir 😉

4. Strgani kosi oblačil in strgane posteljne rjuhe

Res vam ni potrebno hraniti vseh strganih kosov oblačil, ker bi naj imela sentimentalno vrednost. Takšno strgano majico ali hlače lahko v omari hitro zamenja nov kos oblačila in na koncu se ne boste spraševali zakaj nimate prostora za nova oblačila. Enako zgodbo imajo strgane posteljne rjuhe. Čeprav imate še zapakirane tri ali štiri komplete posteljnih rjuh in prevlek, vi še zmeraj hranite stare bele, strgane rjuhe. Res je, da lahko takšne rjuhe uporabite in iz njih ustvarite kakšne krpice za čiščenje. Predlagamo, da jih razrežete na manjše kose in ko boste z njimi naslednjič čistili in brisali prah s pohištva, jih po končanem čiščenju lahko kar vržete v smeti.

5. Oblačila, ki vam niso več prav

Med strganimi kosi oblačil se najdejo tudi takšni, katere ste že prerasli ali pa čakajo, da boste imeli spet takšno konfekcijsko številko, kot ste jo imeli pred desetimi leti. Takšna oblačila lahko brez tudi prodate ali pa jih ponudite kakšni dobrodelni organizaciji in se jih bo nekdo, ki denarja za obleke nima, zagotovo razveselil.

6. Izsušeni flomastri in nedelujoča pisala

Vsem se nam v predalih ali lončkih s pisali potikajo že izsušeni flomastri in nedelujoča ali celo zlomljena pisala. Sploh ni nobenega razloga, da bi takšna pisala še obdržali in hranili, ker si z njimi ne bomo mogli nič zapisati ali podčrtati. Pograbite jih in jih zmečite v smeti.

7. Pokvarjene elektronske naprave in kabli

Star kasetofon v katerega že 20 let nismo vstavili nobene kasete, ker vemo, da če bi jo, bi kasetofon potegnil in zmečkal trak. Radio več ne igra, a mi še vedno hranimo kasetofon nekje v omari ali na polici naše dnevne sobe. Če ga že toliko let niste uporabili in ker veste, da je pokvarjen, se opogumite in ga vrzite v smeti. Prav tako velja za kable, ki so odslužili svoje poslanstvo. Uničeni, preščipnjeni, odtrgani kabli so samo še za v smeti, saj tudi varni več niso.

waste-management

8. Raztrgane nogavice

A ni najbolj zoprno, ko se zjutraj odpravljate v službo ali šolo in na svoja stopala potegnete par svežih nogavic, nakar ugotovite, da imajo na peti takšno luknjo, da vam kar celotna peta pokuka na plano? Takšne nogavice nimajo več kaj iskati v vašem predalu nogavic. Majhne luknjice pri prstih še lahko zašijete, večjih lukenj v nogavicah pa se ne da več popraviti. Naj vam ne zasedajo prostor in ne jemljejo časa, v koš z njimi.

strgane nogavice

9. Stara ličila

Uporabljate veliko ličil? Potem se vam verjetno tudi nabirajo kakšna, katerim je že potekel rok uporabe. Koža na obrazu je občutljivejša kakor koža drugje po telesu, zato ne tvegajte kakšnih izpuščajev ali alergijskih reakcij in zavrzite vsa ličila katerim je potekel rok uporabe.

Ne skladiščite starih, neuporabnih in pokvarjenih predmetov v vašem domu. Naredite prostor za nove ali pa enostavno naredite prostor zato, da boste imeli vi več prostora za kvalitetno življenje.

 

Avtor: Tadej Premužič

 

Deli ta prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Top