Prodati ali oddati v najem?

oddatiprodati.png

Včasih imamo možnost, da se po svobodni volji sami odločimo, kdaj in kam bi se radi selili. Enostavno si želimo spremembo. Večkrat pa se življenje obrne in se odloči namesto nas. Lahko vas k temu pripelje menjava ali premestitev v službi, šolanje, velikokrat pa k temu vodijo tudi različne spremembe v družinskem življenju. Lahko pa enostavno najdemo ljubezen svojega življenja na drugi strani sveta ali na drugem koncu Slovenije. Nato se nam pojavi vprašanje, ali prodati svoje stanovanje ali hišo ali svoj dom oddajati v najem in ga obdržati v lastništvu. V lažji razmislek vam ponujamo 5 ključnih vprašanj, ki si jih ob teh dvomih morate postaviti.

Se boste preselili za zmeraj?

Mogoče še potrebujete kakšen zasilen izhod? Če obstaja velika možnost, da se boste še vrnili v svoj trenutni dom, v roku leta ali dveh, je vseeno boljša odločitev, da svoj dom oddate v najem za čas, ko ga ne boste potrebovali. Ne časovno in ne finančno je nesmiselno, da dom prodate in kasneje spet v istem kraju kupujete nekaj novega.

Kakšen je trg nepremičnin za najem?

Predlagamo, da pogledate na spletne portale, kjer se v najem oddajajo stanovanjske nepremičnine. Tako boste hitro ugotovili, kakšne nepremičnine se oddajajo v najem in če so primerljive z vašo. Jih je res veliko v ponudbi? Razmislite o tem, koliko bi lahko dobili za najemnino in koliko bi morali vložiti, da bi svojo nepremičnino pripravili za oddajo. Tako lahko ugotovite, če se vaš vložek pokrije z najemninami in vašimi željenimi prihodki iz najemnine.

V katero smer se nagiba soseska?

Veliko faktorjev vpliva na samo vrednost nepremičnine. Vse od trendov nepremičninskega trga do dolgoročnih gradbenih načrtov v soseski. Posrednik vam pri tem vsekakor lahko pomaga, saj pozna določene lastnosti trga in projekte, ki se bodo razvijali, zato boste kar hitro spoznali, ali je smiselno nepremičnino  prodati zdaj ali vam je bolje, da si jo zadržite kot investicijo in počakate  na primernejše čase.

Koliko sta trud in breme, da si najemodajalec, sploh vredna?

Lahko se odločite, da vam posle oddajanja nepremičnine vodi podjetje, v nasprotnem primeru se vprašajte, , če je oddajanje nepremičnine z ozirom na ves   trud in morebiten zaslužek sploh vredno tega stresa. Biti najemodajalec ne pomeni samo pobiranja najemnin, ampak pomeni tudi skrb za nepremičnino. Mnogokrat se najemodajalci soočijo tudi s težavami pri izplačevanju najemnin svojih najemojemalcev. Pri dajanju nepremičnine v najem je potrebno imeti tudi znanje oziroma pomoč strokovnjaka , saj je dobro vzpostavljen odnos že v začetku razmerja z najemojemalcem ključnega pomena.

Kakšni so davki?

Vsaka situacija je edinstvena. Preden se odločite, da boste oddajali svoj dom v najem, se posvetujte s strokovnjakom glede izračuna in plačila davka od pridobljenih najemnin.

Če ste pripravljeni prodati nepremičnino ali ste se odločili, da boste svoj dom oddajali v najem, vam pri obeh zadevah lahko pomagajo naši RE/MAX posredniki. Poiščite svojega RE/MAX posrednika v vašem ali vam bližnjem kraju. www.re-max.si

Deli ta prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Top